Új építési szabályok – Minden, amit a TÉKA rendeletről tudni érdemes

  • 2024. október 21.
  • Kokrehel Anna

Új építési szabályok – Minden, amit a TÉKA rendeletről tudni érdemes

Az építőipar és az építési szabályozások folyamatosan változnak, ami komoly kihívás elé állítja a tervezőket, kivitelezőket és az építtetőket egyaránt. Október 1-jétől számos rendelet módosult, vagy teljesen törlésre került és új szabályok léptek életbe. Éppen ezért részt vettünk az Építésjog.hu által szervezett építészeti konferencián, hogy pontosan megértsük, hogyan érintik ezek a változások a munkánkat és ügyfeleink projektjeit.

Délelőtt a településrendezési követelmények voltak fókuszban, míg délután az engedélyezési, tervezési és kivitelezési követelmények. Ebben a cikkben a délelőtt folyamán elhangzott fontos tudnivalókat foglaljuk össze.

Mi az a TÉKA, és miért fontos?

A TÉKA (Településrendezési és Építési Követelmények Alapszabályzata) rendelet (280/2024. (IX.) Korm. rendelet) január 1-jétől váltja fel az eddig érvényben lévő OTÉK-ot (Országos Településrendezési és Építési Követelmények). Ez az új szabályozás meghatározó lesz minden építési és településrendezési projekt esetében. A legfontosabb változások között szerepel például:

  • új szabályok az épületmagasság és szintterületi mutató számítására,
  • módosított parkolási mutatók,
  • szabályok az erkélyek méretére és elhelyezkedésére.

Az építési tervek elkészítése során elengedhetetlen figyelembe venni az új előírásokat. Bár az OTÉK még december 31-ig érvényben marad, a január 1-jén életbe lépő TÉKA új keretrendszert hoz az építészek, tervezők és kivitelezők számára.

Persze ez nem ilyen egyszerű, hogy január elsejétől csak az új rendeletet kell figyelembe venni, ugyanis a helyi építési szabályzatok még az OTÉK-on alapulnak, így amíg egy településnek nincs új szabályzata, addig bizonyos részeket még a régi rendeletből kell kiolvasni, ugyanakkor a TÉKA bevezet több olyan rendelkezést is, melyeket rögtön kell alkalmazni hatályba lépéstől.

Ugyanakkor egyedi ügyekben egyes beépítési határértékektől és kialakítandó gépjármű, kerékpár várakozóhelyek számától történő eltérésre ad lehetőséget a TÉKA, ha arra az állami főépítész áldását adja (pl. műemléki indokok miatt).

A természetes építőanyagok használata előnyöket hoz

Az új rendelet különösen ösztönzi a környezettudatos építkezést és a természetes építőanyagok használatát. Ez azt jelenti, hogy ha valaki például fa- vagy más természetes alapanyagokat használ, kedvezményeket kaphat, mint a beépítettség növelésére vonatkozó engedmények. Ez lehetőséget nyújt a fenntarthatóság jegyében történő építkezések számára, ugyanakkor kihívást is jelent, hiszen az új szabályozás más szempontból viszont szigorúbb követelményeket támaszt, mint az OTÉK. Például az erkélyek mérete is szigorúan szabályozott, így lakó- és irodarendeltetések esetén az erkélyek hosszanti oldala nem lehet hosszabb 8 méternél, és az egyes erkélyek között legalább 4 méteres távolságot kell hagyni.

Településrendezés és illeszkedési szabályok

Az új országos építészeti rendelet rendelkezik az illeszkedési szabály alkalmazásáról a már beépített vagy részben beépített területek esetében. Eszerint, ha a helyi építési szabályzat nem tartalmaz bizonyos elemeket, akkor engedélyhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezni csak akkor lehet, ha figyelembe vesszük a telektömbön belül kialakult állapotot vagy a szomszédos telkek beépítési jellemzőit. Ilyen esetben igazolni kell az illeszkedést.

További fontos változások

A konferencián szó esett olyan kulcsfontosságú témákról is, mint a:

  • tanyák kialakításának lehetőségei,
  • szélerőművek,
  • napelemek, napkollektorok elhelyezése,
  • telek beépíthetőségének feltételei,
  • zöldfelületi szabályok,
  • járművek elhelyezése,
  • csapadékvíz-visszatartás,
  • az 5000 m²-t meghaladó köz- és magánberuházások esetén kötelező Zöldfelületi tanúsítvány,
  • az új országos és helyi tervrendszer,
  • valamint a tervtanácsi, főépítészi és tájépítészeti rendszerek.

Összefoglalva, nagy változásokra számíthatunk az építési jog terén, amelyekhez mindenkinek alkalmazkodnia kell, aki érintett az építkezési folyamatokban. Az új TÉKA rendelet számos új előírást vezet be, amelyek egyes területeken szigorúbbak, más esetekben pedig lehetőségeket biztosítanak a modern és fenntartható építési gyakorlatok számára.

A MAI Studio számára kiemelten fontos, hogy ügyfeleink számára mindig naprakész szakmai támogatást nyújtsunk. Ha kérdéseitek vannak az új jogszabályokkal kapcsolatban, vagy segítségre van szükségetek a tervezés és kivitelezés során, keressetek minket bizalommal!